ממרח צמחי בטעם כבד של פעם
אחת ההנאות הגדולות של המטבח הביתי היא לגלות מחדש מתכונים שהיוו חלק מהילדות שלנו או מהתרבות שבה גדלנו. ואם יש משהו שיכול להחזיר אותנו לתקופות מתוקות ולזיכרונות שופעים, זהו ממרח אגדי בטעם כבד של פעם. מדובר בממרח שמזכיר לנו את השולחנות המפוצצות בכל טוב, את הסירים שהיו על הפלטת של סבתא, ואת השיחות שהיו נוגעות לכל מה שיפה ומטהרן! ואנחנו כאן כדי ללמוד איך להכין אותו בצורה צמחית, משגעת ומעלף שתעשה לכם ללקק את האצבעות.
זמן הכנת המתכון, רמת קושי ולכמה מנות
- זמן הכנה: 30 דקות
- רמת קושי: בינונית
- מנות: 6-8 מנות
ממרח צמחי זה הוא לא סתם עוד מתכון במטבח, הוא מתכון שמכניס אותנו לתוך עולם של טעמים, ריחות וזכרונות יפים. אבל אחת השאלות שמטרידות רבים היא, איך אנחנו מצליחים לשמור על אותו טעם עשיר, למרות השינויים בהרגלי התזונה שלנו? התשובה היא פשוטה: עם המרכיבים הנכונים והאהבה למלאכה.
הרכיבים הדרושים
- 1 כוס עדשים שחורות, סנוניות ומבושלות
- 1 בצל גדול, קצוץ דק
- 2 שיניים שום, מועכות
- 3 כפות שמן זית איכותי
- 2 כפות טחינה גולמית
- 1 כף רסק עגבניות
- 1 כף תיבול פפריקה מתוקה
- מלח ופלפל לפי הטעם
- 2-3 כפות מים, לפי הצורך
- עלים ירוקים (בזיליקום או פטרוזיליה), לקישוט
נשמע מוכר? אולי זה בגלל שממרח זה מזכיר טעמים של כמה דורות. עם שינוי הקטגוריות לאוכל בריא ודל פחמימות, אפשר להכין ממרח זה תוך שימוש בעדשים, שהן לעיתים ממוקדות ממש בסלים של סבתא.
שלבי ההכנה
עכשיו אנחנו מגיעים לחלק המעניין באמת – איך מכינים את כל הטוב הזה?
- בסיר על להבה בינונית, שמים את שמן הזית ומוסיפים את הבצל הקצוץ. מטגנים עד שהבצל מקבל צבע זהוב.
- מוסיפים את השום המועך ומערבבים למשך דקה נוספת.
- לסיר מכניסים את העדשים המבושלות ואת רסק העגבניות. מערבבים היטב.
- מוסיפים את תיבול הפפריקה, מלח ופלפל, ונותנים למרכז להתבשל על להבה נמוכה במשך 5 דקות.
- מעבירים את התערובת למעבד מזון וטוחנים עד שהכל מתחבר היטב. אם התערובת יבשה מדי, הוסיפו מים לאט לאט עד להגעת המרקם המושלם.
- מעבירים את הממרח לקערה. אם תרצו, מקשטים בעלי בזיליקום או פטרוזיליה.
עוד לא סיימנו! יש המון אפשרויות לשדרג את הממרח המשגע הזה. בואו נדבר על וואו-אפ של תוספות!
תוספות או שדרוגים אפשריים
יש לכם טעמים אהובים? אל תהססו להוסיף אותם לממרח. אפשר לשדרגו עם כמה דברים:
- תוספת של כמון יבשה להוספת טעם טבעי, מסורתי, משגע!
- לגידול הטעם – שימו כפית סילאן או דבש.
- לטבעונויות – החליפו את הטחינה עם חומוס מרוסק.
- לגרסה חריפה – הוסיפו מעט צ'ילי קצוץ.
כמובן, המנעד הוא רחב ותמיד אפשר לשחק עם החומרים. ומהנסיון שלי, כל תוספת הופכת את הממרח לממכר שלא ניתן לעמוד בפניו!
שאלות ותשובות
מה הסוד לממרח עשיר?
כדי להגיע לממרח עשיר, חשוב לשלב את המרכיבים באיזון נכון. העדשים והטחינה נותנים את העשייה הטובה – ההשתלבות שלהן עם הבצל והשום גורמות לטעמים להתגבר.
האם אפשר להכין את הממרח לפני זמן?
בהחלט! הממרח נשאר טעים ובעל טעמים שונים אחרי יום או יומיים במקרר. האחסון יוצר מסיבה של טעמים כמו חמצה ובשלות.
כיצד ניתן להפוך את הממרח לנטול גלוטן?
המשכנו עם רכיבים צמחיים, ואין כאן שום קמח או תוספות שיש בהם גלוטן. הממרח בטוח לשימוש עבור רגישים לגלוטן!
מה אפשר לדחוף לממרח עוד?
כמובן! אורגנו, שמיר, ולמרוח שכבות אלו על לחם מחמצת – באמת משגע!
האם זה מתאים לילדים?
בהחלט! ממרח זה טעים ובריא, ילדים אוהבים את הטעמים, אפשר ללקק את האצבעות!
מה אפשר לשדרג עוד בנוגע למרקם?
אם תרצו ממרח אוורירי יותר, אפשר החזיר כמה כפות מים או שמן זית להכנסת אוויר.
איזה לחם מתאים לממרח?
לחם מחמצת הוא הטופ, כמו גם פיתות – טעים בטירוף!
האם יש עונה מסוימת לאכול את זה?
הממרח יכול ללוות אותנו בשמחות כמו גם בחודשי הקיץ. בסך הכל טעים בכל עונה.
האם יש קו של מרשמים שונים?
מובן! אפשר לגוון עם עדשים אדומות או עם תוספות של ירקות קלויים.
איך יודעים שהממרח מוכן?
אל תתעצלו לטעום! בדקו לאחר טחינה שתקבלו את המרקם והטעם הרצויים, וזה החלק הכי כיף!
שיתוף המתכון הזה עם חברים יכול להוביל לגל של זכרונות, טעמים ורגעים ייחודיים. תשתפו, תפרסמו ותזכירו לכולם את הממרח האגדי הזה!