שמן במקום מרגרינה בבצק פריך: המהפך המדהים במטבח
בכל בית יש את המתכונים המוכרים והאהובים, כאלה שכולם מכירים ואוהבים. ואחת מהקלאסיקות הללו היא הבצק הפריך – אותו בצק שמשמש אותנו לא רק לפאי או טארט, אלא גם לכל מיני מאפים יותר מתוקים וטעימים. אבל מה אם נגיד לכם שאפשר לייצר אותו בצורה בריאה יותר, בגרסה שעושה שימוש בשמן במקום מרגרינה? זה בהחלט מעלף, וזה בדיוק מה שנכין היום! הכינו את עצמכם לחוויות טעמים משגעות ומשדרוגים מפתיעים.
זמן הכנת המתכון, רמת קושי, לכמה מנות
- זמן הכנה: 30 דקות
- רמת קושי: קלה
- כמות מנות: כ-8 פשטידות בינוניות או טארט אחד גדול
הרכיבים הדרושים
כשרוצים להכין בצק פריך שמבוסס על שמן, חשוב לדעת אילו מרכיבים מצריכים אותנו ואת הטיפים הקטנים שיעשו הבדל. אנחנו נדבר קצת על כל רכיב ורכיב.
- 250 גרם קמח חיטה (אפשר קמח כוסמין או גלוטן) – זהו הבסיס של הבצק, המספק את המרקם הייחודי.
- 100 מ"ל שמן זית או שמן קוקוס – כאן טמון הקסם! השמן נותן לבצק פריכות רכה במיוחד.
- 80 מ"ל מים קרים – חשוב להשתמש במים קרים, זה נותן לבצק אווריריות.
- 40 גרם סוכר (לגרסה מתוקה, אם יש צורך) – אם אתם מכינים טארט מתוק, הוספת סוכר היא ההמלצה.
- 1/2 כפית מלח – המלחים מוסיפים טעם ומאזנים את מתיקות הקצפת.
- 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה (לא חובה) – נותן לבצק קצת תפיחה.
למי שמעוניין בגרסה נטולת גלוטן, ניתן להמיר את הקמח בקמח תפו”א או קמח שקדים. עבור גרסה טבעונית, מהנסיון שלי ניתן להשתמש בשמן קוקוס לצורך השגת טעמים מעלפים!
שלבי ההכנה
- נחמם תנור ל-180 מעלות.
- בקערה גדולה, נערבב את הקמח עם המלח והסוכר.
- נוסיף את השמן ונערבב עד שהתערובת תיראה כמו חול גס.
- נוסיף את המים בהדרגה, עד שהבצק יתאחד ויהיה רך וגמיש.
- נעמיד את הבצק בצד ל-10 דקות לנוח.
- מרדדים את הבצק על משטח מקומח היטב לעובי של כ-0.5 ס"מ.
- מעבירים לתבנית פאי או תבנית קטנה של מיני טארטים.
- קידוח חורים בבצק עם מזלג כדי למנוע תפיחה מיותרת.
- אופים במשך 20-25 דקות או עד שהבצק מזהיב.
- מוציאים מהתנור ומניחים להתקרר.
כפי שאתם רואים, הכנת הבצק פשוטה למדי, והשימוש בשמן מוסיף טעמים נפלאים ובנוסף שומר על הבריאות שלכם!
תוספות ושדרוגים אפשריים
כדי להפוך את הבצק המושלם הזה למיוחד אפילו יותר, אפשר להוסיפו למספר מנות.
ניסוי: תוכלו לשלב לתוך הבצק תבלינים כמו כמון או פפריקה מעושנת כדי לקבל עוד טעמים.
מתוק: למי שאוהב טעמים מתוקים, אפשר להוסיף שבבי שוקולד או אגוזים קצוצים.
אוסף של פירות: להכנת טארט פרי, ניתן להניח פירות קיץ על הבצק ולהכין רוטב פירות מתוק.
ולרומנטיקנים, הכנת פאי תפוחים פירותי או פאי דובדבנים תיתן לבצק הזה את חיוככם!
שאלות ותשובות
האם אפשר להשתמש בשמן אחר חוץ משמן זית?
בהחלט! שמן קוקוס, שמן חמניות או שמן תירס יעשו את העבודה. שמן קוקוס גם ישמור על הטעם הטרופי.
האם הבצק הזה מתאימים להכנת פשטידות?
כמובן! הבצק פריך וזול, ומספק שכבת קראנץ' מושלמת לפשטידות רכות וטעימות.
כמה זמן ניתן לשמור את הבצק במקרר?
את הבצק ניתן לשמור בקופסה סגורה – כשלושה ימים הוא יישאר טעים ומוכן לשימוש.
האם אפשר לערבב קמחים?
בהחלט! קמח חצי חצי של חיטה עם קמח תפו”א יוצרים טקסטורה אחרת ומעולה.
מה אם אני רוצה שהטארט שלי יהיה מתוק?
תוכלו להוסיף עוד סוכר לתוך הבצק, או לשים רוטב דובדבנים מעל ולהתענג.
האם זה מתכון בריא?
בוודאי! השימוש בשמן וחומרים טבעיים יוצר מתכון בריא יותר מאשר מקטורת קלאסיות.
מה אם אני רוצה להכין טארט מלוח?
הוסיפו גבינת פטה או ירקות קצוצים בתוך התערובות, ויישאר טעים!
איך אפשר לדעת אם הבצק מוכן?
צבעו צריך להיות זהוב, והוא צריך להיות קראנצ’י במרקם מבחוץ ורך מבפנים.
האם זה קשה להכין?
שום דבר לא קשה! עם המתכון שלנו זה סופר קל, ואפילו מתחילים יצליחו.
האם יש לי המלצה לניסוי שונים?
ניסוי עם גבינות שונות וירקות ישדרגו את הבצק הזה וישאיר טעם לכול מהטעימות!
לסיום, מדובר במתכון אגדי שמשדרג את המטבח שלכם בצורה מפתיעה! הכינו, שתפו והתרווחו תוך ליקוק האצבעות. אל תשכחו לשתף את המתכון ברשתות החברתיות ולהפיץ לחברים. בתיאבון!